Individuele Coaching
Als je vast loopt in bepaalde situaties of je vragen hebt over je persoonlijk functioneren, kun je natuurlijk proberen daar zelf mee aan de slag te gaan. Maar wat als dat toch niet (voldoende) lukt? Om iets (anders) te gaan doen heb je inzichten en tools nodig om daadwerkelijk te kunnen veranderen. Als coach kan ik je daarbij goed begeleiden. Een coaching is een effectieve manier van zelfreflectie die je zelfkennis vergroot. Het is bovendien altijd maatwerk: er wordt rekening gehouden met jouw wensen, behoeften en vragen.

Mijn manier van coaching is ervaringsgericht en oplossingsgericht en richt zich op een positieve verandering. Ik ga ervan uit dat ieder mens de hulpbronnen en vermogens in zich heeft om tot een antwoord of oplossing te komen. We kijken tijdens een sessie dus naar oplossingen in plaats van naar problemen, meer naar de toekomst in plaats van naar het verleden en naar wat goed gaat in plaats van naar wat fout gaat. Als coach faciliteer ik in het leerproces van een coachee.

Mensen komen naar mijn praktijk om bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in:

• Wat je (professionele) kwaliteiten zijn en hoe je die optimaal kunt benutten.
• Wat je zou kunnen veranderen in je leven om jezelf gelukkiger te voelen.
• Hoe je om kunt gaan met problemen binnen je relatie.
• Hoe je beter kunt communiceren.
• Hoe je jouw grenzen (beter) kunt aangeven.
• Hoe je doelen kunt stellen en bereiken.
• Hoe je om kunt gaan met kritiek of spanningen.
• Hoe je meer balans kunt vinden tussen werk en privé.
• Hoe je je loopbaan meer richting kunt geven.
• Hoe je meer rust of juist energie kunt vinden.
• Hoe je oververmoeidheid kunt voorkomen.

Ik gebruik regelmatig paarden en de natuur om dingen inzichtelijk te maken; zij kunnen dienen als zogenaamde metaforen voor situaties/personen uit het dagelijks leven van een coachee. Zoals je bijvoorbeeld een paard benadert, zo benader je doorgaans ook mensen. Een paard reageert daarop zoals ook mensen daarop reageren en dit kan door mij als coach teruggekoppeld worden. We kunnen een metafoor nog specifieker en krachtiger maken door het zogenaamde labelen. Je kunt hierbij een voorwerp, een paard of iets uit de natuur kiezen dat bijvoorbeeld staat voor een bepaalde persoon waar je moeite mee hebt in jullie contact. Of je labelt een bepaalde situatie, gebeurtenis, emotie etc. De reacties van een paard tijdens de inzet van labelen zullen je doen verbazen! Daarnaast kan ik een sessie ondersteunen met bijvoorbeeld Voice Dialogue of opstellingen.

Als coach faciliteer ik dus in het eigen proces van een coachee; ik weet de antwoorden niet, maar help de coachee zelf inzichten te krijgen. Ik doe dat altijd vanuit een open houding, zonder oordeel en op basis van gelijkwaardigheid. Die gelijkwaardigheid zal er ook altijd zijn naar de paarden waarmee ik werk. Ze werken in vrijheid samen met mij om een coachee iets te laten ervaren en zijn vrij om op ieder moment uit het proces te stappen als dat nodig is voor het paard of wellicht voor het proces zelf. Alle oefeningen met paarden gebeuren dus ook naast een paard en nooit erop.

Wil je meer weten over de methodieken die ik kan inzetten, neem dat gerust vrijblijvend contact met mij op.Na een coaching heb je inzicht gekregen in:


Voor wie
- Als je belang hecht aan je persoonlijke en/of professionele ontwikkeling.
- Als je bereid bent in de spiegel te kijken.
- Als je op zoek bent naar meer inzicht in je eigen gedrag, gedachten, gevoelens en    kwaliteiten.
- Als je uitdagingen beschouwt als een kans om iets te leren.
- Als je de kracht van ervaringsgericht leren wilt ondergaan.
“Verlangen naar meer,
verlangen naar anders,
verlangen naar jezelf.
Meer van jezelf durven
en willen zien.
Ont-wikkel jezelf
en laat
je pure ik zien.
Je eigen zelf;
je zelf-in-zicht”.Uniek specialisme: stervensbegeleiding met hulp van paarden
Sterven…. We weten allemaal dat we ooit eens moeten sterven. En wat blijkt? Iedereen kan het. Sterven is een adembenemende gebeurtenis - letterlijk en figuurlijk. Als je je bewust bent van het sterven, ga je door een aantal fasen. Zo zal er eerst onzekerheid en ontkenning zijn, gevolgd door woede en opstandigheid. Daarna zie je doorgaans depressiviteit, angst en eenzaamheid. Uiteindelijk zal er een fase van aanvaarding komen, maar lang niet iedereen komt zover in het stervensproces. Iemand die dichter bij de dood komt gaat anders kijken naar wat echt belangrijk is. Welke waarden zijn (nog) relevant? Wat zou er nog uitgesproken kunnen worden naar dierbaren? Er moeten moeilijke keuzes gemaakt worden; hoe pak je dat aan?
In al deze fasen en bij al dit soort vragen is het fijn om steun te vinden en inzicht te krijgen. Soms is alleen een luisterend oor of persoonlijke aandacht nodig, maar het onder professionele begeleiding samenZIJN met een paard of je deel voelen van de natuur kan tot bijzondere en zeer waardevolle inzichten leiden.
Yvonne Raaijmakers Connected Coaching is opgenomen in de Databank Professionals rondom de dood op www.overdedood.nl